V sredo, 15.3. 2023 smo imeli tehniški dan. Ko smo prišli v razred, smo se pogovarjali o kiparstvu in reliefih. Nato smo si pogledali še izdelke iz das mase, npr. veverico, laboda, medveda…

Potem je učiteljica razdelila podlage, lončke in palčke. Za izdelek smo potrebovali svojo das maso. Začeli smo izdelovati vsak svoj kip. Vmes smo imeli malico, po njem pa nadaljevali s kipom.

Tako smo vsi zaključili svoj kip.

Šana Furlan, 6.d

Na tehniškem dnevu smo se najprej pogovarjali o kipih – kaj je risba, kaj je slika in kaj je kip. Ogledali smo si različne kipe. Spoznali smo tudi relief – nizek, visok in globok.

Potem smo začeli delati. Delali smo živali. Odločila sem se za mačko. Uporabljali smo modelirko za oblikovanje das mase. Ko sem končno oblikovala mačje telo, sem naredila še glavo. Ko sem končala žival, sem jo oddala.

Nato smo morali še vse pospraviti.

Zarja Pavlin, 6.d

Danes imamo tehniški dan. Ko sem prišel v učilnico, sem se usedel in poslušal navodila.

Učiteljica je razlagala snov o kiparstvu. Snov mi je bila všeč, a nisem ljubitelj kiparstva. Ko smo začeli delati z das maso, sem razmišljal, katero žival bi naredil. Odločil sem se za veverico, a sem imel težave z repom. Ker mi je ostalo še nekaj das mase, sem naredil še čudnega krokodila. Za kiparski izdelek potrebujemo das maso, modelirko, lonček z vodo in svoje prste.

Delati z das maso mi ni bilo všeč, ker nisem naredil dobrega izdelka.

 Filip Forca, 6.d

Ta dan je bil zanimiv, ker smo delali kipe.

Na začetki je učiteljica razložila nekaj o kipih. Nato smo vseli das maso, ploščo. lonček in modelirko. Jaz sem odprl das maso in začel delati. Najprej sem naredil velika krila, nato telo in potem še glavo. Vse to sem združil in dal na podstavek iz das mase. Kip sem odložil na desko, nato pa napisal na listek moje ime, priimek in razred.

Po končanem delu sem postrgal suho das maso iz lesene deske, oprav modelirko, lonček in tako končal s kiparjenjem.

Oblikovati das maso mi je bilo všeč. Bilo je zelo zanimivo.

Dzainis Filipau, 6.d

V ponedeljek, 20.2. 2023 smo imeli kiparske delavnice. Zbrali smo se v likovni učilnici, v kateri smo preživeli pet šolskih ur.

Prve tri ure smo izdelovali živali iz das mase. Za izdelavo smo potrebovali še lonček, leseno podlago, palčko za ražnjiče in modelirko. Jaz sem izdelala želvo.

Četrto in peto šolsko uro smo izdelovali matrice za montažni tisk.

Iris Dakskobler, 6.b

Na dnevu dejavnosti smo izdelovali živali iz das mase.

Zbrali smo se v likovni učilnici. Učiteljica nam je pokazala, kako se pravilno odpre das masa. Začeli smo z izdelovanjem živali. Pri izdelovanju živali smo potrebovali leseno palčko za izdelovanje oči. Potrebovali smo tudi leseno podlago, na kateri smo das maso oblikovali. Uporabljali smo tudi vodo, da se das masa ni posušila. Jaz sem izdelovala družino ježev. Ko smo vsi končali svojo žival, smo jo postavili na podlago, obdano s časopisnim papirjem. Zraven svoje živali smo postavili listek z imenom, priimkom in razredom.

Kiparske delavnice so mi bile zelo všeč. Želim si še več takšnih dni.

Živa Perendija, 6.b

V ponedeljek, 20.2., smo imeli kiparske delavnice. Dobili smo se pred likovno učilnico. Ko je učiteljica prišla, smo se usedli na svoja mesta  Razložila nam je, kaj bomo delali.

Pokazala nam je različna kiparska dela. Po tem nam je razdelila lončke, podlage in paličico za izdelovanje. Odprli smo das maso in začeli delati. Že na začetku sem si zamislila, da bi naredila polža. Vse mi je lepo teklo.

S svojim izdelkom sem zelo zadovoljna. Pri delu sem se sprostila in uživala. Želim si, da bi imeli še več takih dnevov.

Inaja Murić, 6.b

Pri kiparskih delavnicah smo iz das mase izdelovali živali. Jaz sem izbral želvo, a mi ni šlo najbolje, zato sem se domislil mroža.

Prvo sem maso gnetel v kroglo, nato sem kroglo na dnu sploščil. Potem sem maso oblikoval v mroževo telo in mu nato dodal rep ter ga oblikoval. Nato sem mu dodal še sprednje plavuti in narisal črtice. Nazadnje sem mu dodal še glavo, narisal detajle na glavi in še najtežji del: dodal okle.

Na koncu pa sem le končal kipec, ga podpisal in ga dal k ostalim kipcem.

Dylan Ličen, 6.b

Danes, 21.2. 2023 smo imeli tehniški dan. Ko smo prišli v šolo, smo učenci odšli v likovno učilnico in vzeli našo das maso iz torb.

Učiteljica nam je pokazala PPT z veliko zanimivimi izdelki. Izdelovali smo kipce živali iz das mase. Naredila sem štiri majhne kipce – eno gobo, račko, medvedka in polžka. Ko smo izdelovali izdelke, sem pomagala prijateljicam, ki so rabile pomoč. Izdelke sem na koncu položila na mizo zraven drugih izdelkov. Najbolj sem ponosna na medvedka. Za njega sem porabila veliko mase in truda. Danes je tudi pust in za malico smo imeli krofe z marmelado in veliko sladkorja na vrhu.

Ponosna sem na vse moje izdelke in upam, da se čim prej posušijo, da jih lahko nesem domov.

Neja Bratina, 6.c

Danes smo v šoli imeli delavnice. V začetni uri nam je učiteljica povedala, kaj bomo izdelovali iz das mase in kako, nato pa je začelo resno delo.

V drugi uri smo začeli izdelovati našo izbrano žival. Jaz sem se odločila za mroža. Delo mi je zelo lepo potekalo. Ker pa je danes pust, smo bili vsi oblečeni v kostume. Nastopil je čas malice in brez pustnih krofov seveda ne gre. Bili so zelo okusni. Nato se je delo nadaljevalo in svojemu mrožu sem dodala oči in gube, ki jih ima po celem telesu. Moja žival je bila potem končana in sem jo oddala učiteljici, da se posuši.

Pri izdelovanju svojega mroža sem se zelo zabavala in se potrudila, saj naloga ni bila lahka, zato sem na svoj izdelek zelo ponosna.

Ela Marušič, 6.c

V torek, na dan pusta, smo začeli izdelovati kiparski izdelek. Zanj smo potrebovali modelirko, palčko z ostrim koncem ter leseno desko za podlago. Kip je iz das mase, motiv pa žival.

Sam sem se odločil za želvo, ki sem jo izdeloval približno dve uri. Najprej sem oblikoval trup, majhen del pa sem vzel za glavo. Iz trupa sem potegnil 4 noge in jih lepo oblikoval. Iz koščka za glavo sem oblikoval ovalni krog in ga pritrdil na trup. Na koncu sem še naredil vzorce na oklepu in naredil oči in usta.

S svojim izdelkom sem zadovoljen in vesel sem, da mi je uspel. Z ostankom das mase bom doma naredil še kakšen izdelek.

Fedja Cej, 6.c

Danes imamo tehniški dan in izdelovali smo kipce iz das mase. Najprej nisem vedel, kaj bi naredil, nato pa sem začel oblikovati das maso v kar nekaj in dobil sem idejo, da bi naredil veverico.

Pri izdelavi sem si pomagal z rokami, vodo in modelirko. Najprej sem izdelal telo, nato pa še glavo in rep. Vse to sem združil skupaj in to je bilo to. Samo še nekaj podrobnosti sem dodal in veverica je bila končana. Veverico sem dal sušit na mizo k drugim izdelkom. Počistil sem še pripomočke  in šel na glavni odmor. Učiteljica je rekla, da moramo pohiteti, saj bomo potem naredili še nekaj.

Bilo mi je všeč, ker je bil pust in smo imeli za malico krofe.

Vid Komel, 6.c

V torek, 28.2. 2023, smo imeli tehniški dan. Ustvarjali smo katerokoli žival.

Prvo šolsko uro nam je učiteljica o snovi, ki smo jo morali znati za izdelovanje živali iz das mase. Učiteljica nam je dala vse potrebno. Razdelila nam je modelirke, lončke za vodo in leseno ploščo. Modelirala sem želvo. Najprej sem želvi naredila trup, potem sem ji dodala glavo, štiri noge in rep in nazadnje sem ji naredila luske, oči, oklep in nosek. Ko sem končala, sem na listek napisala svoje ime in priimek in ga dala pod moj izdelek.

Upam, da bomo v 6.a razredu imeli še kakšen tehniški dan in tako nepozabne ure.Eva Karara Oglajner, 6.a

Dostopnost