Spoštovani starši.

V nadaljevanju objavljamo okrožnico pristojnega ministrstva v zvezi z merili za vpisom v srednjo šolo.

VSEBINA OKROŽNICE

Obveščamo vas, da je bila v Uradnem listu Republike Slovenije, st. 67/2024, 9. avgusta 2024 objavljena Odredba o merilih za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega, srednjega strokovnega izobraževanja in gimnazij, ki se začne uporabljati 1. septembra 2024 in se bo upoštevala pri vpisu in izvedbi prijavno – vpisnega postopka kandidatov v srednješolske programe v šolsko leto 2025/2026.

Predlog novih meril v primeru omejitve vpisa sta predhodno potrdila tudi Strokovni svet za splosno izobrazevanje na 238. seji 13. junija 2024 in Strokovni svet za poklicno in strokovno izobrazevanje na 207. seji 21. junija 2024.

Po novem se bodo kandidati v skladu z novo odredbo v primeru omejitve vpisa razvrstili na podlagi vsote odstotkov, pridobljenih iz:

sestevka zakljucnih ocen vseh obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda osnovne sole, kar predstavlja najvec 60 odstotkov celotne vsote, in

dosezka na nacionalnem preverjanju znanja iz ucnega jezika (slovenscine oziroma italijanscine ali madzarscine na narodno mesanih obmocjih) in matematike, izrazena v odstotnih tockah, kar pa predstavlja vsak najvec po 20 odstotkov celotne vsote.

Vsota odstotkov po novih merilih v primeru omejitve vpisa, ki se bo uporabila za razvrščanje, se bo izračunala po naslednji formuli:

pri čemer je:

Sk – sestevek kandidatovih zak/jucnih ocen obveznih predmetov v 7., 8. in 9. razredu osnovne sole,

S – maksimalni mozni sestevek zakljucnih ocen obveznih predmetov v 7., 8. in 9. razredu osnovne sole (moinih je najvec 175 tock),

U dosezek kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz ucnega jezika v odstotnih tockah, M dosezek kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz matematike v odstotnih tockah.

Nova merila tudi dolocajo, da se bodo za kandidate, ki kandidirajo za vpis v programe, za katere je treba opraviti preizkus nadarjenosti oziroma spretnosti, po uspesno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti za izbiro uporabila enaka merila kot omenjeno zgoraj, dodatno pa se dosezki na uspesno opravljenem preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti. Kandidatu se bo k vsoti odstotkov za dosezek nad 90 odstotkov vseh moznih tock na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti pristelo se dodatnih 1O tock, za dosezek od 80 do 90 odstotkov vseh moznih tock na preizkusu nadarjenosti oziroma spretnosti pa dodatnih 5 tock.

Enako velja tudi za kandidate, ki bodo kandidirali za vpis v programa Gimnazija – sportni oddelek, ali Ekonomska gimnazija – sportni oddelek. Tudi ti kandidati se bodo v primeru omejitve vpisa v navedena izobrazevalna programa izbrali na podlagi vsote odstotkov iz sestevka zakljucnih ocen vseh obveznih predmetov iz 7., 8. in 9. razreda osnovne sole in dosezka na nacionalnem preverjanju znanja iz ucnega jezika in matematike. Za pridobljen status sportnika A bodo prejeli

se dodatnih 1o tock, za pridobljen status sportnika B pa dodatnih 5 tock.

Odredba o novih merilih v primeru omejitve vpisa tudi doloca, dace se v prvem ali drugem krogu izbirnega postopka na posameznem programu posamezne sole na spodnji meji razvrsti vec kandidatov z istim stevilom tock, pridobljenih po zgoraj navedenih kriterijih, se izbira med njimi opravi na podlagi visjega skupnega stevila odstotnih tock kandidata na nacionalnih preverjanjih znanja iz ucnega jezika in matematike. Ce se tudi po tern kriteriju na spodnji meji se vedno razvrsti vec kandidatov z istim stevilom tock, se v naslednjem koraku izbira med njimi opravi na podlagi visjega stevila dosezenih odstotnih tock kandidata na nacionalnem preverjanju znanja iz ucnega jezika.

Za kandidate, ki iz opravicljivih razlogov ne bodo imeli dosezkov na nacionalnem preverjanju znanja iz ucnega jezika ali matematike, bodo o utemeljenosti opravicljivih razlogov odlocali na osnovnih solah v skladu s Pravilnikom o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni soli (Uradni list RS, st.: 67/2024). Pri teh predmetih (ucni jezik in matematika) se bo samo za potrebe izvedbe vpisnega postopka v programe z omejitvijo vpisa dolocil nadomestni dosezek. Uporabila se bo mediana dosezkov na nacionalnem preverjanju znanja tistih kandidatov, ki imajo enak sestevek zakljucnih ocen pri teh predmetih v 7., 8. in 9. razredu osnovne sole kot kandidat, ki dosezka na nacionalnem preverjanju znanja iz opravicljivih razlogov ne bo imel.

Ce bi bilo kandidatov z enakim sestevkom zakljucnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne sole pri ucnem jeziku in matematiki, ki imajo dosezek nacionalnega preverjanja znanja, manj kot 30, se bo nadomestni dosezek dolocil kot mediana dosezkov na nacionalnem preverjanju znanja iz teh predmetov sirsega nabora kandidatov, v katerem bodo tisti z enakim sestevkom, tisti z eno tocko visjim sestevkom in tisti z eno tocko nizjim sestevkom zakljucnih ocen v 7., 8. in 9. razredu osnovne sole iz teh predmetov.

To dolocilo odredbe o dolocitvi nadomestnih tock za dosezke iz nacionalnega preverjanja znanja se bo upostevalo tudi pri kandidatih, ki se bodo predhodno pred vpisom v srednjo solo izobrazevali v tujini, saj slednji dosezkov na nacionalnem preverjanju znanja ne bodo imeli iz opravicljivih razlogov.

Nadomestne tocke za dosezke na nacionalnem preverjanju znanja se bodo skladno z odredbo izracunale na podlagi formule, ki bo vgrajena v vpisno aplikacijo.

Celotno besedilo odredbe je na voljo na naslovu: Vsebina Uradneqa lista I Uradni list (uradni­ list.si), odredba pa je objavljena tudi na spletnih straneh Ministrstva za vzgojo in izobraževanje na naslovu: Vpis v srednjo solo I GOV.SI (pod rubriko Zakonodaja).

Dostopnost