Nedelja, 2. junij 2024, med 10. in 18. uro

V Novi Gorici bo po letu dni spet potekalo druženje pod klobukom prijateljstva. V deželi prijateljev si bosta roko podala Festival za ljubitelje živali in Robin HUD festival.

Letos si bodo lahko otroci z obeh strani meje izmenjali kamenčke prijateljstva in se tudi tako aktivno udeležili dogodivščine.

Festival za ljubitelje živali

Na Žurnalovem festivalu za ljubitelje živali boste znova spoznali živalski svet, videli boste številne živali in se podali na lov na zaklad z nagradami. Na osrednjem prizorišču boste videli pravi konjski šov in številne pasme, popoldan se nam obeta prva prijateljska tekma v hobbyhorsingu, za njo pa pravi pasji šov s številnimi kinološkimi disciplinami.

Obiskale nas bodo koze, želve, številni konji, glodavci, male in velike ptice, pasemske mačke in psi ter mnoge druge. Pogovarjali se boste lahko z gasilci, s policisti in s številnimi okoljevarstveniki. Čakajo vas edinstvene delavnice, kot so cirkuška delavnica, delavnica žongliranja in delavnica z velikimi zvermi, izdelovali boste netopirnice in sovice, ustvarjali z volno alpak, izdelali repelente proti komarjem, jahali konje, skakali po dobrodelnem napihljivem gradu, privoščili pa si boste tudi kakšno malenkost na dobrodelni stojnici lokalnih osnovnih šol. Ne pozabite niti na fotografiranje na rdeči preprogi in na prihod filmskega junaka.

Tako kot v lanskem letu bo žurnalov Festival za ljubitelje živali pred Občinsko palačo na Trgu Edvarda Kardelja 1 v Novi Gorici in znotraj palače. Letos smo mu dodali še park ob avtobusni postaji. Bistvo dobrodelnega festivala je, da otroci že v otroštvu spoznajo, kako pomembno je odgovorno skrbeti za živali.

V sklopu zbiralne akcije Dobrodelna turneja za Karolino po Sloveniji – rešimo ji življenje se bo dogodka udeležila tudi petletna Karolina, ki trpi za redko smrtonosno gensko boleznijo Cockaynov sindrom tipa B. Na turneji po Sloveniji poskušajo zbrati še pol milijona evrov za razvoj genskega zdravljenja, ki bi rešilo njeno življenje. Organizatorji smo izredno veseli, da bomo Karolini pomagali pri zbiranju sredstev in ji ob tem omogočili tudi nepozabno dogodivščino.

Robin HUD festival

Robinov festival bo tudi letos postregel s petimi pravljičnimi deželami, v katerih se bodo otroci potopili v svet domišljije in čarobnosti, svet, kjer so koraki lahkotnejši.

In ker je pesem tista, ki združuje in navdihuje, bo letošnji festival postregel z bogato bero najrazličnejših ljubiteljev petja pod in na odru.

Že ob 10. uri bodo v sklopu uradnega odprtja festivala zapeli vrtčevski otroci in si izmenjali kamenčke prijateljstva. Sledijo Mladi talenti, osnovnošolski učenci, ki se bodo predstavili z različnimi popevkami in pričarali pravo festivalsko vzdušje. Ob 15. uri nadaljujemo s petjem in nastopom otroškega pevskega zbora POŠ Ledine. Ob 16. uri pa se bodo obiskovalci zavrteli ob zvokih Tanje Žagar.

Dogajanje na odru se bo zaključilo s predstavo Junaški jelen, ki na slikovit način spodbuja ljubezen do okolja. Tekom predstave skupaj spoznamo, kako pomembno je razvrščati odpadke, saj lahko s tem rešimo življenje marsikateremu drevesu, živali in človeku.

Ob glasbi, dobrodelnosti in pozitivnem vajbu bomo prijateljstvo še bolj utrdili, kajne? V poletje pa odšli polni lepih spominov in dogodivščin, ki jih družno ponujata Festival za ljubitelje živali in Robin HUD festival. 

Dostopnost