Dne 20. 11. 2019 smo imeli kiparske delavnice. Prvo uro smo imeli predavanje s pomočjo projekcije v PowerPointu. Naslednji dve uri pa smo izdelovali izdelke iz gline. Jaz sem se odločil, da bom izdelek naredil iz plošče. Izdelal sem posodico iz gline in jo  okrasil z različnimi vzorci. Naslednje ure pa smo izdelovali kiparski izdelek v parih. Jaz sem bi s Kristjanom in skupaj sva izdelala kalup. V ploščo sva odtisnila različne predmete. Izdelek sva morala pogladiti in zamašiti vse luknje. Ko je učiteljica ulila v kalup gips, nama ni spuščal, kar sva se zelo bala. Na koncu smo se tudi fotografirali za spletno stran šole. Dan mi je bil všeč in upam, da bomo imeli še veliko takih dni.

Zan Strosar, 7.a

Danes, 20. 11. 2019, smo v šoli imeli kiparske delavnice. Prvo uro nam je učiteljica razlagala o izdelavi kiparskega izdelka. Narediti smo morali votel predmet (skodelico, vazo, krožnik itd.). Jaz sem ustvaril vazo, ki je najprej šla navznoter, potem pa navzven. Imeli smo tudi možnost izbiranja tehnike izdelave votle plastike. Jaz sem izbral izdelavo s kačicami. Vmes smo imeli še malico, po njej pa sem že skoraj končal izdelek. Po glavnem odmoru smo morali izdelati kalup in vanj vliti mavec. Ta dan je bil po mojem uspešen, pa tudi izdelki, ki sem jih naredil, so lepi.

Lan Mezga, 7.a

Prvo uro smo govorili o kiparjenju in kiparskih izdelkih. Drugo in tretjo uro pa smo kiparili. Izdelala sem okroglo pokrovko z mačjimi ušesi in nato narisala oči, nos in brke. Za spodnji del sem iz gline naredila kačice in jih postavila eno na drugo na ploščo v okrogli obliki. Četrto in peto uro smo naredili pravokoten kalup in na dno odtisnili različne predmete. Nato je učiteljica ulila tekoči mavec in pustila posušiti. Ko smo glino odstranili, je na mavcu nastal vzorec. S svojimi izdelki sem zadovoljna in bil je prelep dan.

Kaja Pintar, 7.b

Na kiparskih delavnicah sem naredila posodo iz kepe gline, ki mi jo je dala učiteljica. Glino je bilo treba dobro pregnesti in iz tega narediti na preveč tanko posodo, saj bi se med pečenjem razpočila. Ko sem posodo naredila, sem jo morala zgladiti in jo okrasiti. Pomagala sem si z različnimi zamaški, ki nam jih je dala učiteljica. Naslednji izdelek pa je bil kalup iz gline. Delali smo lahko v parih. Ko nam je učiteljica dala glino, smo jo dobro pregnetli in nato zvaljali. Zvaljani glini smo odrezali robove za kalup, ki so morali biti visoki vsaj dva centimetra. V ploščo smo najprej odtiskovali predmete, nato pa dodali še robove, Nato je učiteljica v kalup ulila mavec.

 Nikolina Kovačič, 7.b

Za izdelavo posode iz gline sem izbral tehniko s kačicami. Najprej sem oblikoval okroglo ploščo, nato pa oblikoval kačice in jih postavljal po robu plošče. Na koncu sem še okrasil z zamaškom flomastra. Oblikovanje niti ni bilo tako težko. Pomagal sem si z modelirko in zgladil z vodo. Postopek izdelave kalupa je trajal kar dosti časa. Glina je bila tudi zelo trda, zato smo porabili dosti časa za valjanje. Nato smo izrezali kvadrat za podlago in trakove, s katerimi smo jo obrobili. Nato smo z modelirko izoblikovali vzorec in kalup pogladili.

Teo Polanc Cipot, 7.c

Na začetku smo se naučili vse o kiparjenju. Gledali smo projekcijo in se pogovarjali o slikicah na projekciji. Za prvi izdelek smo morali narediti posodico na enega od štirih različnih tehnik. Jaz sem izbral tehniko s kačicami. Najprej sem naredil okroglo podlago in po robu polagal kačice. Na koncu sem pogladil in naredil vzorčke. V drugem delu sva s sošolcem izdelala kalup. Najprej sva naredila ploščo in nato še trakove za rob. S trakovi sva obrobila ploščo, v katero sva odtiskovala predmete, kot so barvica, kemik, pokrovček. Ko sva vse zgladila, nama je učiteljica ulila gips v kalup.

Mark Volk, 7.c

Dostopnost