Vlada Republike Slovenije je leta 2012 vsak tretji petek v novembru razglasila za Dan slovenske hrane. Glavni namen razglasitve dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja pomena  domače pridelave in predelave hrane ter uživanja le-te. Ob tem pa skrb za ohranjanje čistega, zdravega okolja in ohranjanja podeželja.

Letos bomo ta dan obeležili v petek, 19. novembra s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo sestavljen in kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Tudi tokrat bomo vsa živila zagotovili iz lokalnega okolja.

Letošnji zajtrk poteka pod geslom Zajtrk s sadjem – super dan.

Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije, ki že od leta 2006 v vrtcih z lokalnimi čebelarji pripravlja medeni zajtrk.

V šolah pa želimo ozaveščati mlade, starše, vzgojitelje in druge o prednostih lokalno pridelane hrane in živil v naši prehrani, pomenu domače oziroma lokalne pridelave in predelave, pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pa tudi o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri vsakodnevnih dejavnostih, racionalnem ravnanju z embalažo ter zavržkih hrane in pomenu gibanja ter športnih aktivnostih.

Ker bodo na šoli tradicionalni slovenski zajtrk dobili VSI otroci ob 8. uri, manj kalorično malico ob 9.35, pa sami tisti, ki so naročeni na malico, svetujemo, da starši sami presodite, koliko in kaj bodo otroci zajtrkovali doma, pred prihodom v šolo.

Dostopnost