V torek, 18.1.2022, smo imeli kiparske delavnice. Potekale so tri ure. Bili smo v učilnici likovne umetnosti, z nami pa je bila učiteljica Gordana Štucin.

V prvi šolski uri je učiteljica s pomočjo PowerPointa razložila snov. Podala nam je navodila, mi pa smo začeli kipariti. Ustvarjali smo vse do konca tretje šolske ure. Med izdelavo je učiteljica hodila po razredu in nam svetovala, kako naš izdelek popraviti in izboljšati. Včasih je kipec tudi fotografirala. Na koncu smo našo podobo človeka položili na mizo, zraven listka z našim imenom. Očistili smo modelirke in lončke ter jih skupaj s podlagami pospravili na svoje mesto.

Na tehničnem dnevu smo preoblikovali das maso. Z rokami smo izdelali ljudi v različnih popožajih. Skoraj vsi smo se odločili, da bo naša podoba ležala, ker je to najlažje.

Četrto in peto šolsko uro smo se lotili drugega izdelka. Najprej smo narisali načrt na temo »Svet skozi moje oči«. Vsak je na list papirja skiciral svet kot ga vidi. Ko smo končali skico, smo s šilom vgravirali naše ideje na CD. Nato smo CD pobarvali z barvo, očistili površino ter odtisnili s tiskarskim strojem na vlažen papir.

Teja Kobal, 8.c

V četrtek, 20.1.2022, smo imeli tehnični dan. Zjutraj, ob 8:00, smo se zbrali v učilnici likovne umetnosti, kjer nam je učiteljica podala navodila o izdelavi kipcev. Na kratko nam je tudi predstavila različne vrste materialov, iz katerih lahko izdelujemo kipe in nato smo se lotili dela.

Ustvarjali smo kipce iz das mase. Jaz sem se odločila oblikovati punco na plaži. Pri oblikovanju smo si pomagali z modelirko in morali smo paziti, da je bilo vse gladko. Vmes smo si vzeli odmor za malico in nato smo nadaljevali z delom in vrisali podrobnosti v naše kipe.

Kiparske delavnice so mi bile všeč in zanimive.

Tina Fiegl, 8.d

V torek, 25.1.2022, smo imeli kiparske delavnice. Iz das mase smo izdelovali človeško figuro.

Po končanem PowerPointu smo začeli z izdelovanjem kipa. Najprej smo das maso pregnetli, nato pa za izdelavo človeške figure uporabili tudi modelirko in podlago. Človeška figura je morali biti čim bolj realistična. Ko smo zasnovali telo in pozo, smo se lotili še detajlov, kot so oči, nos, usta in lasje. Ko smo izdelek končali, smo se ob izdelkih tudi fotografirali.

Izdelovanje je bilo zabavno, saj smo lahko sami izbrali, kako bomo izdelali človeško figuro.

Eva Marvin, 8.a

V četrtek, 27.1.2022, smo imeli kiparske delavnice. Najprej, ko smo prišli v šolo, smo namesto v matično šli v likovno učilnico.

Učiteljica nam je prvo uro razlagala o oblikovanju kipov in spreminjanju umetnosti skozi leta. Potem smo začeli oblikovati kipe iz das mase. Dobili smo še leseno modelirko, vzeli smo si lonček in vanj natočili vodo zato, da se nam masa ne bi posušila in bomo lažje oblikovali kip.

Odločila sem se, da bom naredila deklico z dolgimi lasmi, verižico okoli vratu in krilom. Ciljala sem na prazgodovinski izgled, zato sem privihala spodnji del krila. Najtežje je bilo oblikovati noge in nos. Na koncu se mi je kar posrečilo. Preden smo končali, smo imeli še malico, po malici pa dokončali kipce in jih odložili na plošči k našemu imenu. Umili smo še modelirke in lončke ter očistili lesene podlage.

Imela sem se dokaj lepo. Všeč mi je bilo, da sem se lahko sprostila in uživala v oblikovanju kipca. Kar ponosna sem nase.

V grafični delavnici smo najprej v zvezek obrisali obliko CD-ja. Vanj smo narisali, kar nas je spominjalo na svet, nato pa po načrtu vgravirali risbo v CD. Potem smo ga prebarvali z modro barvo in površino obrisali. Nato smo ga odtisnili na moker papir.

Uživala sem vsako minuto in moja grafika izgleda zelo lepo. Na njej sta ptička, ki si delita češnjo. Takšen svet si želim.

Gaja Ušaj, 8.b

Dostopnost