Danes, 13.3. 2023, smo imeli tehniški dan – kiparske in grafične delavnice.

Prvo uro nam je učiteljica predstavila, kaj bomo počeli z das maso, ki smo jo prinesli od doma. Oblikovali smo torzo. Vsak je za pomoč pri izdelavi dobil svojo desko, modelirko in lonček z vodo. Torzo smo izdelovali celotno drugo uro. Modelirali pa smo tudi celotno tretjo uro. Z različnimi pripomočki (vijaki, čipko, zamaški, zobotrebci, palčko…) smo izdelali relief za mobile. Pri tem pa smo potrebovali še lonček, modelirko in leseno desko.

V tehniškem dnevu sem uživala, saj smo cel dan izdelovali likovne izdelke. Bilo mi je zelo lepo.

Mija Marušič, 9.c

Danes, 13.3.2023, smo imeli kiparske in grafične delavnice.

Prvo uro nam je učiteljica predstavila in razložila temo ter dala navodila za prvo delo. Začeli smo z izdelavo torza iz das mase. Vsak je dobil leseno podlago, modelirko in si vzeli polovico das mase. Drugo uro smo oblikovali moški ali ženski torzo. Tretjo uro, ko smo končali izdelovati torzo, smo vzeli drugo polovico das mase in pričeli z izdelovanjem reliefa z našim imenom za mobile. Uporabili smo različne predmete (blago, vijak, svinčnik…) za odtiskovanje različnih oblik.

Delo je bilo zelo zanimivo, sproščeno in polno izzivov. S tem sem se največkrat srečala pri izdelovanju torza, saj so človeške poteze težko dosežene

Teja Kobal, 9.c

Zjutraj smo prišli normalno, ob 8:15, v šolo.

Prvo uro smo poslušali razlago učiteljice, drugo uro smo delali prvi izdelek iz das mase, ki je bil človeško telo brez rok, nog in glave. Tretjo uro smo imeli razlago drugega izdelka. Izdelek je bil spet narejen iz das mase. Naredili smo ploščico z našim imenom in ga nato okrasili. Četrto in peto uro pa smo poslušali še zadnjo razlago in izdelovali zadnji izdelek, ki je pa bil ex libris iz linoleja. Najprej smo na list s svinčnikom narisali, kar smo hoteli, nato smo šli čez in poudarili vse z drugim svinčnikom in natisnili na linolej. Potem smo to izrezali  ven in vse natisnili z barvo na papir.

Na tem tehniškem dnevu mi je bilo lepo.

Pija Paravan, 9.c

V sredo, 15.3. 2023, smo imeli delavnice. Prvo smo naredili torzo, potem pa ploščo z napisanim svojim imenom.

Izdelke smo naredili iz das mase, jaz sem uporabila das maso bele barve. Pomagala sem si z modelirko, leseno podlago in lončkom polnim vode. Za torzo sem  prvo vzela malo manj kot polovico das mase in začela oblikovati telo. Naredila sem vrat in rame, nato sem oblikovala trebuh in hrbtenico, na koncu pa dodala še malo detajlov. Za relief našega imena sem prvo vzela nekaj das mase, kar mi je ostalo, in naredila krog. Ko mi je končno uspelo, sem nanj napisala svoje ime in z vijakom okoli naredila dekoracijo.

Sara Petejan, 9.d

15.3. 2023 smo imeli kiparske in grafične delavnice. Prvo šolsko uro nam je učiteljica razložila verzije kiparskih figur. Drugo uro smo pričeli z delom.

Delali smo človeški torzo, ki je lahko bil moški ali ženski. Figuro smo delali iz das mase. Torzo je človeška figura brez celotnih nog, rok in glave.

Po malici smo začeli z drugim izdelkom iz das mase. Razvaljali smo das maso na približno 1 cm debeline. Potem smo jo izrezali v pravokotno ali okroglo (elipsasto) obliko. Na njej smo izdolbli naše ime ali vzdevek. Nato smo ga okrasili tako, da smo v das maso vrisali različne vzorce.

Pri delu z das maso smo uporabljali pripomočke, kot so podlaga, lonček z vodo, valj, nožek, palčka in vzorce za odtiskovanje.

Zadnji dve uri smo delali ex libris.

Daniel Pejić, 9.d

V sredo, 15.3. 2023 smo imeli v šoli tehniški dan. Izdelovali smo kiparsko delo imenovano torzo, ploščico z našim imenom ter EX LIBRIS iz linoleja.

Za modeliranje smo uporabljali modelirko in das maso. V pomoč za lažje glajenje smo uporabljali vodo. Izdelovali smo torzo, kip brez glave ter rok. To smo izdelovali eno uro. Naslednjo uro smo izdelovali relief – ploščico z imenom za mobile. Najbolj so nam pri delu pomagali naši spretni prstki.

Izdelka mi nista ravno všeč, smo se pa imeli lepo pri izdelovanju. Vsaj pravega pouka nismo imeli.

Veronika Velikonja, 9.d

Danes smo 16.3. 2023, delali smo dva izdelka iz das mase, pri delu pa smo uporabljali valj, podlago, lonček z vodo in modelirko.

Pri prvem izdelku smo izdelali telo – torzo, to pomeni, da kipu ne narediš okončin (rok, nog) in glave. Izdeloval sem žensko telo. Uporabil sem približno 250 g das mase in nekaj vode. Izdelal sem približno 15 cm visok in 5 cm širok kipec ženske. Drug izdelek je bil v obliki reliefa z imenom iz das mase. Najprej smo vzeli glino, zvaljali in nato dodali še ime.

To sta bila dva izdelka iz das mase, izdelali pa smo tudi linorez. Za motiv sem naredil košarkarja.

Brin Hvalič, 9.b

Začeli smo z izdelavo torza iz das mase. Vsak je dobil modelirko, podlago in lonček, das maso pa smo morali prinesti sami.

Za izdelavo torza sem izbral moško figuro in se kar takoj lotil dela. Sprva sem imel težave z oblikovanjem in sem skoraj izgubil vse živce. Še dobro, da mi je kasneje uspelo. Nato sem se lotil izoblikovanja trebušnih in prsnih mišic, ki sem jih kar močno poudaril. Kasneje sem se lotil pazduh in ramen ter svoje delo zaključil po končanem izoblikovanju ramenskega obroča in hrbta.

Relief sem ustvaril v dveh minutah, saj sem le izrezal kvadratno ploščo iz das mase in nato iz svaljkastih koščkov izdelal svoje ime. Nato sem še odtiskoval vijak za vzorec in delo zaključil.

Plastično oblikovanje je zanimivo in menim, da sem se potrudil.

Erik Osojnik, 9.b

Danes smo v šoli izdelovali torzo oz. trup brez nog, rok in glave iz das mase. Uporabljali smo podlago in modelirko. Izdelek smo si pomagali gladiti z vodo.

Naredila sem žensko postavo. Najprej sem zvaljala das maso in jo nato začela oblikovati.

Za drug izdelek iz das mase sem izdelala moje ime napisano na plošči oz. v obliki reliefa, ki smo ga morali okrasiti.

Za tretje delo pa smo delali odtis iz linoleja oz. linorez. Nanj smo napisali ex libris in svoje ime ter narisali, kar nam je všeč, potem pa vse izrezali z nožkom za linorez in odtisnili.

Teja Gregorič, 9.b

Dne 17.3. 2023 smo imeli tehniški dan. Delavnice smo začeli z predavanjem o različnih vrstah kiparstva. Potem smo nadaljevali s kiparjenjem.

Prvi izdelek je bil torzo. Oblikovala sem žensko telo, pri tem sem si pomagala z modelirko, leseno podlago ter malo vode.

Drugi izdelek je bila ploščica, na katero sem napisala svoje ime in jo še dekorirala z okraski. Pri tem sem uporabljala enake pripomočke kot pri prvem izdelku.

Kot tretji in zadnji izdelek je bil linorez. Prvo sem narisala načrt s svinčnikom, potem sem ga poudarila z debelejšim svinčnikom. Načrt sem odtisnila na linolej A6 format in nato začela z vrezovanjem. Ko sem končala vrezovati, sem na linolej nanesla barvo in matrico odtisnila na bel list.

Delavnice so mi bile zelo všeč, veliko novega sem se naučila in upam, da se bo ta dan še kdaj ponovil.

Maša Mačus, 9.a

Danes, 17.3. 2023 smo imeli kiparske delavnice. Izdelovali smo dva izdelka, prvi je bil človepko telo, drufi pa ploščica z imenom.

Prvo uro nam je učiteljica predstavila način dela in pokazala nekaj primerov iz drugih razredov. Drugo uro smo izdelovali kipec telesa, jaz sem izdelala kipec ženskega telesa, Delali smo iz das mase, pomagali smo si z modelirko, vodo in leseno desko. Tretjo uro smo izdelovali še ploščico z imenom, pomagali smo si z istimi pripomočki. Najprej sem izdelala ploščo, nato še črke za ime v obliki reliefa.

Kiparske delavnice so se mi zdele zelo zanimive.

Sara Bizimoska, 9.a

V petek, 17.3. 2023 smo imeli kiparske in grafične delavnice.

Najprej smo iz malo več kot pol das mase naredili kip – torzo. Pri tem izdelku smo uporabljali modelirko, leseno podlago ter vodo. Za ta izdelek smo porabili dve šolski uri. Ko smo torzo končali, smo naredili ploščo s svojim imenom. Najprej smo s kartonskim valjem razvaljali preostanek das mase. Nato sem vanj vrezala svoje ime in dodala kroglice za okras. Nato smo s kovinsko palčko naredili v ploščo luknje. Pri tem izdelku smo uporabljali modelirko, leseno podlago, vodo in kovinsko palčko.

Tjaša Cussini, 9.a

Dostopnost