V ponedeljek, 16.10. 2023 smo v šoli imeli tehniški dan. Najprej nam je učiteljica prvo šolsko uro razlagala.

Potem nam je učiteljica rekla, da moramo narediti vazo. Izdelovali smo jo iz das mase. Uporabljali smo modelirko in lonček. Imela sem težave z das maso, ker se mi je trgala in lepila. Potem mi je učiteljica pomagala in mi je uspelo narediti posodico z okraski.

Za drug izdelek sem iz preostanka das mase izdelala vinsko trto v obliki reliefa, učiteljica pa je medtem iz gline ali ilovice naredila kalup. V glino je odtisnila školjke, mrežo in kamenčke. To naj bi predstavljalo morsko dno. V lonček z vodo je dala nekaj žlic gipsa in ga zamešala ter počasneje ulivala v kalup. Po 15-ih minutah se je gips posušil.

Manja Makuc, 7.a

Na ta dan, 16.10. 2023, smo imeli tehniški dan. Prvo uro nam je učiteljica razlagala in pokazala slikice, kaj lahko vse naredimo.

Učiteljica je dala navodila in nam razdelila naše pripomočke. Razdelila nam je eno desko, ploskvo na materi smo ustvarjali z das maso. Dala nam je tudi lonček za vodo, modelirko, ki smo jo uporabili za modeliranje ter valj za valjanje, da smo naredili ravno ploskev. Vsi smo iz pol das mase izdelali eno posodico, drug polovica pa je za drug izdelek – relief.

Medtem, ko sem izdelovala relief v obliki jablane, je učiteljica iz gline ali ilovice izdelala ploščo, v katero je odtisnila školjke, kamenčke in mrežo, kart naj bi predstavljalo morsko dno. Nato je zmešala gips z vodo in naredila gosto zmes, ki jo je počasi ulivala v kalup. Počakala je 10 min, da se je strdilo.

Eva Karara Oglajner, 7.a

Danes, 16.10. 2023 imamo tehniški dan – kiparske delavnice. Najprej nam je učiteljica vse razložila. Bilo je zanimivo, ampak so fantje vse pokvarili, ker so klepetali.

Potem smo začeli izdelovati vaze iz das mase. Uporabljali smo modelirko in lonček z vodo. Ni bilo lahko. Modelirna masa se mi je začela sušiti. Končno sem končala. Pomagala sem še Rori, da je čimprej končala. Naslednji izdelek smo izdelovali relief. Bilo je še kar zanimivo.

Medtem, ko smo izdelovali relief, je učiteljica izdelala kalup iz gline. Glino imenujemo tudi ilovica. Gline ne moremo več uporabiti za pečenje, če vanjo vlijemo gips. V kalupu so oblike školjk, kamenčkov in to lahko imenujemo morsko dno. Gips zmešamo z vodo, da postane tekoč. Kadar ulijemo gips v kalup, ga narahlo tresemo, da se razporedi povsod. Nato pa se gips počasi trdi.

Upam, da bom dobila dobre ocene. Tehniški dan mi je bil kar zanimiv. Izboljšala bi samo to, da bi bila učilnica bolj topla.

Nikolina Kavčič, 7.a

Danes, 17.10. 2023 smo imeli tehniški dan – kiparske delavnice. Prvo uro nam je učiteljica povedala vse o kiparstvu z glino, keramiko, porcelanom itd.

Nato smo pričeli delati prvi izdelek (votlo plastiko). Vsi smo delali vazo. Po glavnem odmoru pa smo začeli delati drugi izdelek, in sicer relief. Sam sem naredil trto – vejo, vitice, grozd in list.

Prvi izdelek se naredil tako: Das maso sem zvaljal in ploščo razrezal v krog. Nato sem lonček obrnil po narobe in nanj položil ploščo iz das mase. Oblikoval sem jo v lepo obliko in okrasil z modelirko in palčko z ostro konico. Vse skupaj sem delal na leseni plošči.

Za drug izdelek sem zvaljal das maso v ploščo debelo prib. 5 mm. Iz preostanka das mas sem vzel koščke in jih oblikoval v grozd, trto, vitico in list. Za relief v tlorisu sem potreboval enake pripomočke kot za vazo.

Kalup, ki nam ga je pokazala učiteljica, naredimo iz gline ter vanj ulijemo tekoči gips. Počakamo, da se strdi, nato pa razdremo kalup in gline, kot izdelek pa ostane ulitek iz gipsa.

Tehniški dan mi je bil zanimiv in zabaven. Še posebej pri modeliranju vaze.

Fedja Cej, 7.c

Danes sem prišel v šolo na kiparske delavnice. Učiteljica nam je na začetku pokazala na PowerPointu razna kiparska dela in kako jih narediti.

Začeli smo z izdelavo lončkov. Jaz sem poizkusil veliko različnih načinov. Na koncu sem kot votlo plastiko naredil vazo. Včasih je bilo zelo stresno.Za drug izdelek smo morali narediti relief. Jaz sem naredil grozd, na ta izdelek sem bil zelo ponosen. Pri izdelovanju teh izdelkov sem uporabljal nož, lonček, desko, modelirko in vodo. Za material sem uporabljal das maso.

Kalup, ki ga je izdelala učiteljica, naredimo tako, da izdelamo ploskev in odtisnemo različne reči. Nato naredimo robove in noter ulijemo gips.

In tako se je končal še en likovni dan.

Oliver Markočič, 7.c

Najprej smo zvaljali das maso in nato smo začeli oblikovati vazo, pri tem pa uporabili lesene palčke in vodo. Iz druge polovice das mase sem izdelal relief v obliki vinske trte z vejo, grozdom in trtinim listom.

Kalup naredimo tako, da odtisnemo predmete v dno glinene plošče, naredimo še rob ob strani in nato ulijemo gips vanj. Tako nastane ulitek.

Žan Bensa, 7.c

19.10. 2023 smo v šoli imeli kiparske delavnice. Izdelali smo vazo ali katerokoli votlo plastiko iz das mase. Uporabljali smo modelirke in vodo. Jaz sem izdelala vazico iz kačic. Nato smo naredili še relief. Jaz sem naredila vrtnico in marjetico.

Učiteljica je medtem izdelala kalup – to je glinena plošča z robovi. V kalup ulijemo gips, počakamo od 10-15 min, da se posuši, nato robove odstranimo in dobimo ulitek iz gipsa.

Larisa Živec, 7.d

Danes je tehniški dan. Delamo z glino. Odprl sem das maso in jo razdelil na pol. Iz nje sem naredil skodelico in jo lepo pogladil z vodo. Potem je bila malica in po malici sem nadaljeval z oblikovanjem posodice. Obliko sem si pomagal ustvariti z lončkom. S pokrovčkom, rožico in vijaki sem ustvaril vzorce.

Iz druge polovice das mase sem izdelal relief v obliki grozdja, učiteljica pa je naredila kalup in ulitek. Najprej je naredila kalup iz gline z odtiskovanjem, nato je naredila zmes gipsa in vode, ki jo je ulila v kalup. Nato je kalup malo potresla, da so šli ven vsi zračni mehurčki. Nazadnje, ko se je gips posušil,  je še glino odstranila, najprej stene, nato pa še ploščo, da je dobila gips ven.

Dzianis Filipau, 7.d

Dan dejavnosti se je začel ob 8.15 zjutraj. Najprej nam je učiteljica razlagala snov.

Ko je bila druga ura, nam je učiteljica razdelila pripomočke, kot so: lesena podlaga, lesena palčka ali modelirka, lonček in valjar. Nato smo vzeli das maso. Jaz sem se odločila, da bom naredila vazo iz kačic. Najprej sem z valjarjem pogladila das maso. Potem sem začela izdelovati vijuge. Ko sem naredila pet plasti vijug, sem še das maso pogladila in potem zaključila.

Medtem, ko smo učenci izdelovali relief, je učiteljica oblikovala iz gline kalup, vanj odtisnila vzorčke iz školjk, morske mreže in kamenčke. Potem je ulila gips. Nato je počakala, da se strdi in posuši. Za tem je glino odstranila in tako je nastal končen izdelek.

Šana Furlan, 7.d

V petek, 20.10. 2023, smo imeli kiparske delavnice in smo delali posodico iz das mase.

Pri izdelavi smo uporabljali valj, vodo, podlago in modelirko. Za izdelavo posodicesmo imeli dve šolski uri. Da smo izdelek izdelali, smo porabili polovico das mase, ker bomo preostanek porabili za drug izdelek. Jaz sem izdelala posodico v obliki srčka iz kačic ter pokrov za posodico.

Za drug izdelek smo morali narediti relief, medtem pa nam je učiteljica pokazala, kako se izdela kalup in ulitek.

Gips začnemo dajati v vodo, dokler ga ni videti na vrhu. Začnemo počasi mešati, da nastane gosta zmes. Počasi jo ulivamo v kalup na eno stran, da se razleze čez cel kalup. Na koncu še malo potresemo, da grejo ven mehurčki. Počakamo približno 15-12 minut, da začne oddajati toploto in se posuši.

Med izdelavo sem se zabavala, a vseeno naredila izdelka do konca.

Sofia Bačar, 7.b

V petek, 20.10. 2023, smo imeli tehniški dan. Izdelali smo posodico in relief.

Prvo uro smo poslušali učiteljico, ki nam je razlagala o kiparstvu. Pokazala nam je tudi nekaj kiparskih izdelkov, ki so bili zelo zanimivi. Drugo uro smo se še sami preizkusili v izdelovanju posodice. Ko smo pojedli malico, smo nadaljevali z delom. Dvajset minut pred koncem ure smo začeli pisati poročilo Zadnji dve uri pa smo izdelovali še drug izdelek – relief.

Učiteljica mam je prikazala, kako izdelamo kalup z odtiskovanjem različnih stvari v glino. Za izdelavo ulitka pa v kalup ulijemo tekoči gips in pustimo, da se posuši. Tekoči gips pripravimo tako, da gips vsipamo v vodo, nato pa zmešamo v gosto zmes. Zlijemo ga v en kot kalupa in pazimo, da ne ostanejo mehurčki zraka.

Na tehniškem dnevu mi je bilo zelo všeč. Bil je zelo poučen in zanimiv. Komaj čakam naslednji dan dejavnosti.

Karolina Nemec, 7.b

V petek, 20.10. 2023, smo imeli kiparske delavnice. Dobili smo se ob 8:15 zjutraj. S seboj smo morali prinesti das maso in zvezek.

Učiteljica nam je dala navodila, kaj moramo početi. Iz das mase smo morali izdelati dva izdelka, zato smo si polovico das mase prihranili za potem. Najprej smo izdelovali različne posodice. Na koncu pa smo morali narediti še relief.

Učiteljica je medtem naredila kalup iz gline. Najprej je naredila ploskev, nato pa postavila 3-4 cm obrobe. Na ploskev lahko odtisnemo ali vrišemo različne vzorce. V kalup vlijemo tekoči gips in počakamo, da se posuši. Tako izdelamo ulitek.

Inaja Murić, 7.b

Dostopnost