Sedmošolci iz A in B oddelka smo se 1. 10. 2024 odpravili na ekskurzijo na Dolenjsko. Ogledali smo si domačijo pisatelja Josipa Jurčiča na Muljavi (napisal je prvi slovenski roman Deseti brat), pisatelja Primoža Trubarja na Rašici (napisal je prvo slovensko knjigo) in Levstikov dom v Velikih Laščah, v katerem je spominska soba pisateljev Frana Levstika (Martin Krpan) in Josipa Stritarja.

Fantom se je najbolj vtisnilo v spomin, da se je Primož Trubar veliko selil, da je prvo knjigo v slovenščini posvetil vsem Slovencem in da se je kar trikrat poročil. Pretreslo pa jih je, da so v času Josipa Jurčiča ljudje na podeželju živeli zelo revno, večinoma so družine imele veliko otrok, do katerih so bili starši pogosto zelo strogi, nekateri so svoje otroke tudi pretepali in kakšen ta dogodek je bil lahko tudi usoden za otroka. (Domen H.; Daniel, Vasja, Mark)
Dekletom se je zdela najbolj zanimiva dotrajana in poškodovana lesena žlica, s katero je jedel Josip Jurčič, presenečena pa so bila nad dejstvom, da je Trubar potoval na Dunaj, Reko, v Salzburg in drugam kar peš. Všeč jim je bila vožnja z avtobusom, ko so lahko sproščeno klepetale, manj prijeten pa jim je bil jutranji hlad. (

Lara P., Sofia T., Marija Š., Izza S.)

no images were found

Dostopnost